1 Dhjetori, dita nderkombëtare kundër Sidës

Çfarë është HIV /SIDA

Virusi i mungeses se imunitetit te njeriut ose HIV është virusi që shkakto sindromin e fituar te mungeses se imunitet (SIDA). Virusi dobëson aftësinë e personit për të luftuar infeksionet dhe kancerin. Njerëzit me HIV kane Siden kur tek ta zhvillohen infeksione të caktuara ose të kancere, ose kur CD4(qeliza e sistemit imunitar) ne numërimin e tyre është më pak se 200. CD4 përcaktohet me analizë të gjaku. Te kesh HIV nuk do të thotë gjithmonë se vuan nga SIDA.Mund te duhen shume vite qe qe virusi te zhvillohet ne SIDA. HIV dhe sida nuk mund të shërohen. Edhe pse njerëzit me SIDA kane të ngjarë të vdesin një ditë nga sëmundje që lidhen me SIDEN, ka mënyra për të ndihmuar njerëzit të qëndrojnë të jetojnë më gjatë. Si mundet HIV dhe SIDA te shkaktojne semundjen? HIV sulmon dhe shkatërron qelizat e bardha të gjakut qe quhet qeliza CD4. Funksioni kryesor i tyre eshte për të luftuar sëmundjet. Kur numri CD4 i një personi ulet ato behen më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve.

Çfarë është SIDA?

Sida është në fazën përfundimtare të infektimit me HIV. Kur sistemi imun CD4 ulet në një nivel shumë të ulët, aftësia e një personi për të luftuar sëmundjen është e humbur. Përveç kësaj, njerëzit me infeksionin HIV kalojne disa shkallë të dështimit të sistemit imunitar-këto janë quajtur sëmundje të percaktuara te SIDA-s

Si e marrin njerezit Hiv?

Mënyrat e zakonshme e infektimit me Hiv jane

*Perdorimi i shiringave qe perdoren per droge

* Duke pasur marrëdhënie seksuale të pambrojtur me personin e infektuar

Ju nuk mund të infektoheni me HIV-in nga:

* Prekja apo përqafimeve nga dikush që ka HIV / Sida

* Banjo publike apo pishina

* Duke perdorur gota, enë kuzhine, ose telefonat e dikujt që ka HIV /SIDA

* Pickimi i insekteve

Kush mund të marrë HIV-it?

Ju mund të keni një rrezik më të lartë për të marrë HIV nëse ju:

* Beni seksit të pambrojtur. Kjo do të thotë marrëdhënie pa përdor kondom ose seks oral pa një pengesë latex me një person të infektuar me HIV.

* Perdorimi i ageve për të injektuar drogë nga një person i infektuar. Sëmundja mund të transmetohet edhe nga age qe përdoret për të bërë një tatuazh apo piercing në trup.

* Kur merret një transfuzion gjaku nga personi i infektuar.

* Nje femije eshte lindur nga një nënë me infeksion HIV.Fëmija mund të merrni HIV-in nga qumështi i gjirit të një gruaje të infektuar.

SIMPTOMAT E HIV

Disa njerëz kane simptoma të ngjashme me gripin një muaj ose dy pasi ata kanë qenë të infektuar. Këto simptome shpesh zhduket brenda një jave në një muaj. Një person mund të ketë HIV-in për shumë vite para se te ndihet i sëmurë (ai mund ta transmetoje semundjen tek nje person tjeter).Ndërsa sëmundja përparon, gratë dhe burrat mund të përjetojnë fillimet e infeksioneve në të folur (mëllenjë), tek gratë mund të zhvillohen infeksione të rënda vaginale apo sëmundje inflamatore e pelvikut.

Cilat janë simptomat Sides?

Shenjat që HIV është kthyer në SIDA përfshijnë:

* Një ethe qe zgjat

* Djersitje gjate nates ne gjume

* Ndjeheni të lodhur gjithë kohën (jo nga stresi ose mungesa e gjumit)

* Ndjeheni të sëmurë gjatë gjithë kohës

* Humbja e peshës

* Gjëndra te fryra( qafë ijë)

Çfarë infeksionsh marrin njerezit me Sida?

Njerëzit me Side janë shumë të ndjeshme ndaj infeksionit

* Kaposi’s, një tumor i lëkurës që duken si njolla me ngjyrë vjollcë të errët

* Ndryshimet mendore dhe dhimbje koke për shkak të infeksioneve fungale apo tumore të trurit dhe palcës kurrizore. * Gulçim dhe vështirësi në frymëmarrje për shkak të infeksioneve të mushkërive

* Kequshqyerja e skajshme

* Diarre kronike

Jepni mendimin tuaj