Kam harruar Passwordin e Bios? Si ta gjejme?

Postimi Origjinal nga ReniX nen Pyetni Expertet

Bios, per ata qe nuk e dine çdo te thotë, eshte një tip barriere e "nivelit ulet" qe rregullon dhe menaxhon pjesët hardware te kompjuterit tone. Kjo eshte arsyeja qe duar duhet ti futi vetëm nje ekspert. Por mbi te gjitha na ndodhe te gjithëve te bëjmë ndonjë modifikim te vogël. Kete here rasti sipër per gjetjen e fjalëkalimit.

biossecuritypassword
Rasti i pare eshte kur nuk keni dëshire a kohe, te provoni apo testoni, programet e ndryshme per bios e gjera te tilla. Mënyra eshte, hapni fizikisht kompjuterin nga paneli anësor i majte (kur kompjuterin keni perballe), pasi ne ketë ane keni mënyre te shikoni skedën mëme ne pamje ballore. Do te vini re nje bateri ne "formen e nje pulle". Kjo bateri shërben per te regjistruar orën kur kompjuteri eshte fikur apo ne mungese te rrymës elektrike. Duke hequr kete bateri do te resetohen te gjitha informacionet e konfigurimit,

përfshire dhe fjalëkalimin. Tani mund te keni hyrje dhe te modifikoni çfarë te doni.
Rasti tjeter kur nuk jeni praktik dhe keni frike te hiqni baterin duke menduar se mund te shkaktoni ndonjë dem te tepërt. Ose dhe rasti kur jeni ne nje kompjuter laptop dhe çmontimi sjell mjaft probleme. Fakti qe ka shume programe te resetojne biosin do ju gëzoje shume dhe ata me interesant jane Kill CMOS, BIOS Cracker, !BIOS por lista mund te jete akoma me e gjate por te vazhdojme ti shkruajme te gjitha. Por ne shqyrtim ne do te marrin programin Cmospwd.
Ky program ka shume veti te mira: eshte burim i lire (open source), i përshtatshme me te gjithe skedat meme dhe skedarët binar punojnë si ne Linux dhe Windows. Mbi te gjitha eshte i ekzekutueshem pa nevojë instalimi. Gje qe e bën shume te mudur portabilitetin e këtij programi. Dhe akoma me teper se programet antivirus nuk e identifikojnë si nje virus dhe nuk kemi perse te fikim sistemet e sigurimit.
Përdorimi i këtij programi per gjetjen e fjalëkalimit te bios eshte vërtet i thjeshte. Shkarkoheni dhe vendoseni ku te doni. Ju sugjeroj ne windows C: nqs sistemi eshte i rinisshem, ose ne cd, floppy ose memorie te jashtme e botueshme.
Pasi te keni bere hapin sipër hapni promtin e Dos. Shkoni ne kartelen qe keni shpëtuar programin siper.
Ne rastin tim ne windows e shpetova ne C: nen kartelën me emrin "fjalëkalimi"
Nuk ju ngelet gje tjetër qe te shkoni ne ate kartele dhe te përdorni programin per te gjetur fjalëkalimin e bios.

C:> cd fjalëkalimi
C:fjalëkalimi> ioperm –i
c:fjalëkalimi> cmospwd_win

Nqs skeda meme eshte nje nga ato qe suporton ky program do te shikoni qarte fjalëkalimin bios ne faqe te pare, kurse me skedat meme te vjetra, nuk mund te jape rezultatet e kërkuara, nje nga defektet e këtij programi.


Ky material eshte shkruajtur per Lirenti.com
* Vini re! Nuk jemi përgjegjës për asnjë dem qe mund ti shkaktohet kompjuterit tuaj gjate aplikimit te këtij udhëzimi.

Postimi Origjinal nga ReniX nen Pyetni Expertet

Jepni mendimin tuaj